Portugal, dio prvi

Vrijeme radnje: 25.8.-1.9. 2017.

Pri odabiru našeg prvog putovanja kao četveročlana obitelj rukovodili smo se ljetnim rasporedom letenja Croatia Airlinesa koji nam je omogućio da direktnim letom dođemo do Portugala  i prijestolnice Lisabona. 3 sata leta s desetomjesečnom bebom i razigranim uskoro školarcem nije malo, ali zimske opcije presjedanja u Munchenu ili Frankfurtu (koje su ujedno i skuplje!) nismo ni pokušali shvatiti ozbiljno.  Osim toga, sezona u Portugalu je slična onoj Hrvatskoj, a ideja je bila, uz razgledavanje Lisabona, uhvatiti i sunca i plaže.

DSC_0032

Kada smo kupili avionske karte u travnju odmah smo krenuli i u promišljanje kako bismo rado uz Lisabon vidjeli i Porto i sjever, no rastrijeznila nas je realnost koju donosi beba i kolica, te mudrost koji smo stekli s prvim djetetom – valja izbjegavati brdovite dijelove i previše uspona (Da, svjesni smo da je Lisabon brdovit). Stoga nam se vrlo brzo iskristalizirala opcija rentanja auta i obilaska južnog dijela države.

U uvodu valja još samo spomenuti informaciju koja će zanimati mnoge –  cijenu avionske karte sa svim taksama: četvero putnika namjernika (2 odraslih, dijete 6 g., dijete 10 mjeseci = 5197 kn)

Na putu

Sam let je prošao bez problema poglavito zahvaljujući činjenici da je let kretao u 8h ujutro čime smo „lovili“ prvo dnevno Mihaelovo spavanje. I uistinu malac je brzo zaspao i prespavao veći dio puta.

DSC_0005

Nakon 3h leta sletjeli smo u portugalsku prijestolnicu, i na čas zastali pred neočekivanom gužvom  na izlazu s aerodroma; naime na desetke ljudi stajalo je s A4 papirima prepunim imena, trebalo nam je nekoliko minuta da u općoj gunguli pronađemo i naše ime i  telefonski broj osobe kod koje smo rezervirali auto. Malo iznenađuje činjenica da odabrani rent-a-car nema ured na samom aerodromu već na obližnjoj benziskoj pumpi (možete zamisliti naša lica dok nepovjerljivi hodamo prema njoj), no, s razlogom smo, kako ću kasnije saznati od supruga, nakon detaljnog proučavanja, odabrali upravo tu rent-a-car kuću.

Znanost odabira rent-a-car-a

Kada je u pitanju najam vozila očekujte da će vam ponuditi najmanje vozilo s liste dostupnih vozila određene kategorije i time se vodite kod odabira dimenzija i komada prtljage, ne zaboravljajući i kolica, koja kod manjih vozila mogu zauzeti veliki dio prtljažnika. U pravilu, za obitelj s dvoje djece je uvijek poželjno odabrati karavan izvedbu, jer kada putujete s djecom mjesta nikad ne može biti previše.

Internacionalne rent-a- car kompanije su svakako najjednostavniji izbor, ali budite svjesni da ćete njihovu široku dostupnost na mnogo lokacija (mjesto povrata automobila ne mora biti nužno isto kao i mjesto preuzimanja) dobro platiti kao i praksu da se iza, uvjetno rečeno, niskih startnih cijena, skrivaju brojni dodatni troškova ispisani sitnim slovima (čak i sitnijim nego na ponudama telekoma). Jedan od dodatnih troškova bez kojih ne možete je svakako najam dječjih sjedalica, a koji se može kretati od 2 – 15 eura po danu i komadu, što je priličan raspon.

20170828_134021

Nakon detaljnog istraživanja naš je odabir pao na manju lokalnu rent- a-car kuću naziva Amoita rent a car agencija. Razlog leži u činjenici da je prema svim ocjenama korisnika, cijena prilikom rezervacije auta ona cijena koju će vam uistinu i naplatiti što znači da nema neočekivanih skrivenih troškova. Dodatak je bio najam auto sjedalice od cca 2.5 eura po danu, što je, uspoređujući s cijenama konkurentske kuće, razlika od 140 Eura na tjedan dana najma dvije dječje sjedalice. Dodamo li tome i cijenu najviše razine osiguranja od cca 10 eura/dan dolazimo do dovoljnog razloga da prošećete do cca 300 m udaljenog prostora gdje su smještena vozila Amoita rent a car agencije. Uostalom, malo pješačenja nakon sjedenja u avionu i nije tako loše, a i imate prvu priliku da počnete „shvaćati“ promet, prije nego se i sami nađete u njemu.

Od Lisabona do Bordeire

Naše prvo odredište, mjesto Bordeira, kilometarski je udaljena nekih 320 km od Lisabona prema jugu. Većim dijelom vozi se autoputom, solidno opremljenim sadržajima za odmor od puta. Tako smo na većini benziskih pumpi primijetili restoran, dječja igrališta te uređeni dio za piknik. Portugalci su, kako ćemo saznati, skloni obrocima na otvorenom pa smo uređena piknik  područja tijekom cijelog puta susretali na sasvim neočekivanima mjestima. Možda je dobra ideja, sa sobom uvijek imati neku okrjepu jer je velika vjerojatnost da će se putem pronaći uređena klupica, a uz malo sreće, i nadstrešnica.

U drugom dijelu, pročitajte kako nam je bilo na jugu Portugala, koje su plaže stvorene za obiteljska druženja i što preporučamo za pojesti.

 

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: