Portugal, jug

Što je Portugal bez plaže?

Prvih 3 noći proveli smo u Bordeiri otkivajući pritom okolni krajolik. Ovaj je predio raj za surfere, vjerojatno najzastupljenije populacije na obližnjim plažama.  Plaže su pješčane što zasigurno voli svako dijete, ali obitelji s djecom u kolicima imajte na umu da ćete dobar dio plaže nositi i kolica i dijete. Ne smije se zaboraviti da su  portugalske plaže smještene na vjetrovitom Atlantiku pa malcima valja uvijek osigurati kapicu, a ako se ostaje cijeli dan na plaži i suncobran, jer je sunce čak i u rujnu jako.

Na vjetrovit i hladniji dan prema preporuci posjetili smo plažu Dona Ana u Lagosu koja zahvaljujući svojem položaju nudi zaštitu od ponekad iritantnog vjetra. Plaža koja se također preporuča obiteljima naziva se Amoreira i nalazi se u općini Aljezur. Naravno, posjetili smo je i otkrili da je uistinu savršena za malu djecu budući da se na njoj nalazi rijeka koja se ulijeva u ocean pa ima dugačak dio mora bez valova idealno za puzanje, trčanje, skakanje i ostale obiteljske aktivnosti.

 

Must see: „najisturenija“ točka Europe

Cabo de Sao Vicente, udaljeno  je nekih 5 km od Sagrosa i predstavlja najjugozapadniju točku Europe od kuda su poznati moreplovci davnih dana isplovljavali u nepoznato. Samo mjesto je prepuno turista no parking nije teško pronaći i što je najbolje besplatan je! (Izuzmemo li Lisabon, posvuda ima dovoljno besplatnog parkinga – čak i uz samu plažu, što je nerijetko u Hrvatskoj nezamislivo). Putem do same točke ima dosta kioska s hranom iako nam ponuda nije djelovala baš apetitlich. Samu znamenitost prati svjetionik  i izuzetno jak vjetar, no pogled je veličanstven. Nađete li se ovom predjelu nemojte propustiti ovu must see točku Europe te imajte na umu da oko nje ima tek pola sata „posla“ i da vrlo brzo možete nastaviti s otkrivanjem Portugala.

 

Što pojesti na jugu Portugala?

Prije svega valja naglasiti da lokalni restorani u ovom predjelu zemlje imaju dvokratno radno vrijeme pa se večera ne nudi ranije od 18:30h. Ako ste gladuši poput nas to je vrijeme ponekad teško dočekati, ali spas nam je pružio supermarket Intermarche koji ima odličan izbor kuhanih jela, sočnog voća i uradi sam sok od naranče (sokovnik u kojeg sam ubacuješ naranče i točiš si sok na oduševljenje starijeg sina). Imavši to na umu jednom kada pogodite radno vrijeme restorana ono što preporučam jesti je riba. Portugalske srdele obavezno vrijedi probati jer su znatno veće od Jadranskih,  a porcija donosi 5-6 sočnih srdela. Portugalci su općenito majstori u pripremi ribe i plodova mora, pa nećete pogriješiti probate li i bilo koju drugu morsku deliciju, a pritom vas neće boljeti srce jer su cijene za ono što nude povoljne (ili smo mi u Hrvatskoj navikli da dobra riba itekako žulja novčanik).

Povoljno se da popiti i solidna butelja portugalskog crnjaka, a ono što smo  primijetili je  da kultura proizvodnje piva nije uzela toliko maha kao u Hrvatskoj.

Od deserata oduševio nas je kolačić od mrkve. Veličine omanjeg muffina carrot cake se priprema od mrkve i meda i slasna je delicija koju vrijedi probati.

Napomena: kolač od mrkve ne davati mlađima od 1 godine jer tako mlada djeca ne smiju konzumirati med.  

 

U zadnjem izvještaju s putovanja u Portugal pročitajte kako nam je bilo u Lisabonu.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: