Sve što trebate znati prije posjeta Aquariumu u Puli

Nađete li se u Puli savjetujem posjet akvarijumu. Da, osjećam kako kolutate očima: vani vas čeka sunce, plaža, dobra klopa i, po mogućnosti, osvježavajući sladoled ili piće, a ja vam sada sugeriram provesti koji sat u zatvorenome, no ova aktivnost mogla bi biti vrijedna odmaka od plaže. Uz malo sreće, klinci će vam se dobro zabaviti i naučiti pokoju morsku činjenicu, a ni odraslima ne bi smjelo biti mrsko

No, krenimo redom: lokacija samog akvarija je austrougarska utvrda Verudela koja je inače registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. Na prvu, neobično mjesto za smještaj riba i rođaka budući da ovakva zdanja obično funkcioniraju turistički sama po sebi, ali eto ovdje dobivate 2 u 1. Moram priznati da do same utvrde -aquariuma ne bi znali doći bez prijateljske pomoći GPSa, niste li iz Pule, skretanja su više nego izazovna. Parkirati se možete odmah kod ulaza, iako parking, po mojoj procjeni, nije odveć velik pa ćete možda za većih gužvi morati parkirati nešto dalje.

S
Ulaz u pulski akvarij

Ulaznica za odrasle unazadit će vas 100 kn po glavi, dok ćete za djecu od 7-18 godina platiti 70 kn, a za mlađu kategoriju od 3-7 godina 50 kn. Po ulasku, dočekat će vas nekoliko skulptura životinja poput ralja morskog psa, kornjače ili meduze idealne za zabavu i naslikavanje klinaca. Edukativni sadržaj počinje već ovdje pa klinci mogu saznati koja to morska ptica ne leti ili koja životinja nema srca.

Shark Photo point, Aquarium Pula
Mjesto za slikanje s morskim psom
IMG_2405
Morske kornjače su jedna od najugroženijih vrsta!

Ulaskom u sam akvarij zabava počinje. Stanovnici Jadrana pa i Mediterana nalaze se po prostorijama prizemlja. Očekujte susret s poznatim vrstama poput hobotnice, škampi, škarpinom, ražom, brancinom ili oradom, ali i manje poznatim primjercima poput Sredozemne dlakavice, pauka bijelca ili Žutulje.  Uskim i pomalo klaustrofobnim hodnikom se iz prizemlja možete spustiti do otvorenog prostora i slatkovodnih primjeraka (štuke, kečige i inih)  ili, s druge strane, do jedne (doslovce jedne, ako mi nije nešto promaklo) zmije! U ovom kutku akvarija se rijetki zadržavaju.

Inače, kod slatkovodnih stanovnika na otvorenom nalazi se i uređena piknik zona ali nismo primijetili da se ovdje itko zadržao.  Vjerojatno su poput nas zaboravili piknik košaru, iako je i taj cijeli vanjski dio ostao malo nelogičan i nedoređen, kao da nije dovršena priča?!

IMG_2413
Raža
Hodnici Aquariuma Pula
Lutam i istražujem
Unutrašnjost Aquariumu Pula
Stanovnici pjeskovitog dna
Hlap
Tko će prvi trepnuti?
Hodnik koji vodi do zmije!
Spuštamo se hodnikom
Ovdje su smještene štuke i kečige
Slatkovodni stanovnici
IMG_2454
Vanjski dio Aquariuma
Uređeni dio za odmor i piknik u Aquariumu Pula
Piknik kutak

Prvi i drugi kat donose meduze, još riba ali iz tropskih krajeva (da i Nemo iliti riba klaun je tu, a vidjeli smo i Doru 😉) te nekoliko vrsta morskih pasa, koji su, čini se, jedna od zvijezda ovdje.   Nalazi se tu  i centar za oporavak morskih kornjača gdje se  brinu da ozlijeđene kornjače ozdrave prije nego se na svjetski dan morskih kornjača (16.6) puste u more. Kornjaču možete i usvojit i tako pomoći opstanak jedne od najugroženijih životinjskih vrsta. Inače, pri našem posjetu tu su se „liječile“ dvije kornjače: jedna malena i jedna pozamašnih gabarita.

Sudeći po našoj djeci, pulski akvarij je odlično mjesto za doći s klincima i zabaviti se na pokoji sat. Štoviše, pametnije je to učiniti na sunčan dan, jer dok pada kiša svi razmišljaju isto i riskirate gužve. Mogu reći da su  oba naša mališana pronašla svoju vrstu zabave: većem se dopao dio gdje se može opipati morska spužva, mirisati lavanda ili gledati kroz mikroskop dok je manji uživao gledajući razne ribice – čini se da ima nešto u kombinaciji plave boje i plivajućih ribica što najmanje privlači.

Morski psi u Aquariumu u Puli
Bazen s morskim psima
Morski psi u Aquariumu u Puli
Just chilling
Morski psi u Aquariumu u Puli
Morski pas
Presjek kralješka ribe hrskavičnjače
Gledanje kroz mikroskop
IMG_2487
Ima tu i guštera…
IMG_2495
…i jedan krokodil (pravi primjerak je u bazenu do)
IMG_2418
Morska spužva
Edukativni dio Aquariumu Pula stvoren za hrabre klince
Jeste li hrabri gurnuti ruku kroz okvir?
Prepoznajete li miris lavande?
Prepoznajete li mirise mediteranskog bilja?

 

Na pitanje vrijedi li novaca, reći ću da s obzirom na veličinu akvarija i ponuđenog možda je cijena zericu pretjerana, ali s obzirom da se u potpunosti financiraju sami cijenu je lakše probaviti. Ipak se tako lijepo brinu za morske kornjače!

Brzinske činjenice:

  • Aquarium donosi 211 vrsta, a ukupna površina akvarija je 2570 m2
  • Radno vrijeme (1.7. – 31.8.): 9-22h, ostale datume provjeriti ovdje:
  • Adresa: Verudela b.b., 52105 Pula, Hrvatska
  • Kontakt: 00385/52/381 402
  • Web: http://www.aquarium.hr/
  • Kretanje s kolicima: Lifta nema (ili su ga odlično sakrili) što znači da kolica ostavljate dolje i penjete se s klincima nas svaki kat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: