Posjet Nacionalnom parku “Krka” s malom djecom dođe kao zahtjevan trening, ali vrijedi znoja!

Sve me sramota reći – u trideset plus još nekoliko godina 😉 ovo je bio moj prvi posjet Nacionalnom parku Krka. Srećom pa istu grešku ne dopuštam svojoj djeci koja su u nekoliko proljeća svog života prešli zavidnu kilometražu te uvrstili i Krku u popis posjećenih mjesta.

No krenimo od našeg plana puta; kako to obično biva na ovim prostorima 1.5. se elegantno spojio s vikendom što nam je osiguralo 4 dana otkrivanja ovog dragulja. Kao bazu smo odabrali agroturizam „Galić“ smješten u selu Miljevački Bogatići svega 5 km udaljeno od ulaza na Roški slap te kilometar više od Visovca. Dakle, riječ je o strateški vrlo dobroj poziciji za krenuti u istraživanja nacionalnog parka, ali ovaj agroturizam zaslužuje i znatno više riječi hvale, pa nećemo biti lijeni i posvetit ćemo mu cijeli post u danima koje slijede.

No, vratimo se mi Krki. Moram priznati da je neuku mene iznenadila činjenica da NP u stvari nije kompaktan, već je riječ o više lokaliteta pod krovnim nazivom Nacionalni park Krka.  E sad, s autom se vrlo elegantno dolazi do svake lokacije, nisam sigurna kako stvari funkcioniraju ako auto nemate. Postoji opcija bicikla ili broda, a čitam da grupe mogu unaprijed dogovoriti ture, ali i dalje mi je misterij kako pojedina osoba može sve obići ako nije na nekim kotačima ili plovilu. Opcija pješice je, po meni, neka neslana šala, puno se tu ima za pješačiti.

Lokaliteti koje obuhvaća NP Krka je teško i pobrojati, a za posjetiti sve, i to s djecom treba i više od 4 dana pa ćemo se držati našeg rasporeda.

Dan prvi – Na Skradinskom buku očekujte gužve, ali i scene po kojima je Krka prepoznatljiva

Skradinski buk je najposjećeniji dio parka s najdužim slapom na Krki, sve NAJ. Postoji nekoliko opcija dolaska, naš odabir je bio parkirati u Skradinu (cijena je 8 kn po satu) i brodićem se dovesti do samog ulaza. Postoji vozni red brodova pa provjerite vrijeme ukrcaja kako ne bi bilo praznog hoda.  Vjerojatno već pogađate, bili smo među prvima koji su se ukrcali. Ovdje još jednom želim savjetovati roditelje s djecom na izlete krećite što ranije, malci ionako rijetko dopuštaju duže spavanje, a izbjegnut ćete gužve i nervozne mališane.

Sama vožnja brodom traje desetak minuta i fora je, iako M. nije pokazao oduševljenje koje smo očekivali. Lovili smo ga po cijelom brodom pa je , u stvari, sva sreća da vožnja ne traje dulje.  Po iskrcaju, odmah smo krenuli u istraživanje…

Vožnja Skradin - Skradinski buk brodom
Na brodu za Skradinski buk
Vožnja Skradin - Skradinski buk brodom malom M. i nije toliko zanimljiva
“Idem ja vidjeti što tu ima”
NP KRKA; Vožnja Skradin - Skradinski buk, pogled s broda
Pogled s broda…
NP KRKA; Vožnja Skradin - Skradinski buk, pogled s broda
…je krasan…
NP KRKA; Vožnja Skradin - Skradinski buk, pogled s broda
I još malo vizuala s broda

I što reći, Skradinski buk je divan i impozantan. Bogovi su ovdje bili jako dobre volje i stvorili slapove čiju ljepotu ne valja opisivati, već je treba doživjeti. I jasno je zašto je turistički ovaj dio parka najzanimljiviji. No to, istovremeno znači i čekanje u redu za onu savršenu sliku…

NP Krka, Skradinski buk
Skradinski buk
NP Krka, Skradinski buk, vjerojatno najpoznatiji slap
Gužva je ovdje velika, ali pogled veličanstven!
NP Krka, Skradinski buk
I dalje se divimo…
NP Krka, Skradinski buk
I uživamo!
NP Krka, Skradinski buk
Skradinski buk
NP Krka, Skradinski buk
Malo već sunce smeta 🙂
NP Krka, Skradinski buk
Osmijeh govori i da je V. zadovoljan

Zanima li vas možete li proći Skradinski buk s djetetom u kolicima, možete. Staze su solidne uređene, iako ima dijelova sa stepenicama pa nije naodmet biti u formi za nošenje i kolica i djeteta. Iako, što ja pričam, ako imate malo dijete, vrlo ste vjerojatno u formi za nošenje na tisuću i jedan način.

NP KRKA, Skradinski buk s malim djetetom
Ako ste propustili trening…
NP KRKA, Skradinski buk s malim djetetom
…nema straha, vježbe s opterećenjem su tu!
NP KRKA, Skradinski buk s malim djetetom
Dokaz da nismo uvijek dobre volje 😉
NP KRKA, Skradinski buk s malim djetetom
I još malo stepenica.

Roški slap je najljepši gledate li ga odozgo

Roški slap je mirniji dio parka i znato zgodniji za proći s kolicima od Skradinskog buka. Parking besplatan, a priroda netaknuta. Šetnica u Roškom slapu, koja nije odviše dugačka,  u stvari, nudi odličnu priliku za istinsko uživanje u brzacima i kaskadama rijeke Krke.

NP KRKA, Roški slap
Roški slap kao mirniji lokalitet
NP KRKA, Roški slap
Za sjesti i diviti se.
NP KRKA, Roški slap
Šetnja Roškim slapom…
IMG_1551
…opušta.
IMG_1552
Šetnica Roški slap
NP KRKA, Roški slap, drveni most
Drveni pješački most preko Ogrlica na Roškom slapu je zatvoren.
NP KRKA, Roški slap
Kraj šetnice.
NP KRKA, Roški slap
Poziranje za kraj.

Iako, iskreno, najljepši pogled na kaskade se prža s vidikovca smještenog u blizini sela Miljevački Bogatići. I to sasvim besplatno. Želite li ga pronaći stanite pa upitajte lokalne mještane kuda ići i problema nema.

NP KRKA, Roški slap,vidikovac u blizini sela Miljevački Bogatići
Pogled s vidikovca na Roški slap

Roški slap ima još jednu zgodnu mogućnost – drveni mol na kojem se može lješkariti, brčkati noge u osvježavajućoj rijeci ili jednostavno upijati „sedativno“ djelovanje prirode.

NP KRKA, Roški slap, drveni mol
O, živote!

Dan drugi – Visovac je otok za kontemplaciju

Do otoka Visovca vozi brodić i to s nekoliko lokacija: Stinica i Remetići su otoku najbliža polazišta i trže 50 kn po glavi odraslih i 35 kn po djetetu starijem od 4 godine. Cijena uključuje prijevoz i razgledavanje otoka u trajanju od 50ak minuta. Moram priznati da mi je Visovac vrlo drag dio Nacionalnog parka. Ok, nalazi se tu franjevački samostan i crkva i zanimljivo ih je vidjeti, ali opet se vraćamo prirodi  i miru koji se ovdje nalaze. Čak i djeca u naponu energije ne uspijevaju vriskom nadvladati smirujući učinak ovog otoka. Ne znam je li do izolacije, prirode ili nekih vradžbina, ali ovdje sve zove da zastaneš, sjedneš i kontempliraš.  I ne doživljavaš vanjski svijet.

Zgodan detalj je i paun koji svako malo izmigolji iz grmlja na opće oduševljenje prolaznika koji odmah posežu za fotoaparatima. I nema se tu što reći, fotogeničan je to paun iz kojeg god kuta ga slikali.

NP KRKA, otok Visovac, pogled s vidikovca
Otok Visovac
NP KRKA, prijevoz brodom do otoka Visovca
Brodić koji vozi do Visovca
NP KRKA, razgledavanje otoka Visovca
Just chilling!
NP KRKA, Visovac, otočni paun
Tko će prvi trepnuti?
NP Krka, otok Visovac, crkva
Athitektura na otoku
NP Krka, prijevoz brodom, Visovac
Povratak na kopno

Dan treći – Bilušića buk je skriveni dragulj Krke

Za ovaj dio Nacionalnog parka odnosno Bilušića buk, rijetki znaju, još rjeđi posjećuju. I zato je neopisivo poseban. Autom mu se prilazi s ceste Kistanje – Knin te ga se ostavlja na rubu kanjona nakon kojeg slijedi spuštanje niz grbavu stazu 300ak metara. Da, malo dijete treba nositi, spust nije lagan, povratak je još teži, ali vrijedi truda. I istina je da se ovaj slap prvo čuje što povećava želju da ga se i što prije vidi.  I za čas je pred vama veličanstven pogled na neukrotivi slap i što je najbolje, u njemu ćete, vrlo vjerojatno uživati sami, jer kažem, rijetki ovdje zalaze. I da, ovaj lokalitet parka se ne naplaćuje.

NP KRKA, Bilušića buk
Dolazak na stazu koja vodi do slapa Bilušića Buk
NP Krka, Bilušića buk, spuštanje niz stazu
I opet trening!
NP Krka, Bilušića buk, spuštanje niz stazu
E mali, vježbaj i ti malo!
NP Krka, Bilušića buk
Pogled na slap izdaleka
NP Krka, Bilušića buk
Pogled na slab izbliza.
NP KRKA, Bilušića buk
Bilušića buk posjećuju rijetki
NP KRKA, Bilušića buk, staza
Uspon natrag.

Krka za djecu

Sasvim slučajno smo na brodu koji nas je vodio na Skradinski buk vidjeli QR kod za KrkaKids i odmah pogledali o čemu se radi. Riječ je o besplatnoj edukativnoj aplikaciji za mobitele namijenjenoj djeci predškolske dobi  i učenicima nižih razreda.  Edukativna igra tako malce vodi edukativnom stazom  te oni mogu preko mobitela odgovarati na razna pitanja vezana uz NP Krka. Prođu li cijelu stazu i odgovore točno na sva pitanja klinci mogu osvojiti različite nagrade, poput bojanki, olovaka i bojica, blokova za pisanje i crtanje itd. Nema što, mudar potez tvoraca igra, u skladu s tehnološkim dobom u kojem živimo i na opće oduševljenje i djece i roditelja.

NP KRKA za djecu
QR kod za KrkaKids edukativnu aplikaciju

Koje je najbolje vrijeme za posjet NP Krka?

Pojavi li se sunce, travanj je idealan mjesec za posjet Nacionalnom parku Krka. Gužve su podnošljive, a temperature idealne. Dodatna je prednost i cijena. Naime,  u Krki su osmislili tzv. Vikend u prirodi gdje svake subote i nedjelje tijekom travnja individualni posjetitelji plaćaju promotivnu cijenu od 50 kn za odrasle i djecu stariju od 7 godina.

S obzirom na standardne cijene akcija je to koju itekako vrijedi iskoristiti.

Kraj rujna i listopad je također vrijeme kada gužve jenjavaju, a klima je blagonaklona prema posjetiteljima, osobito onima s malom djecom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: