Big Sur i epski road trip LA-SF

Ne mogu reći da nismo ljubitelji otvorene ceste, a i želja za upoznavanjem pacifičkog opuštenog načina života presudila je u korist epskog road tripa iz Los Angeles u San Francisco. Ne treba ni zanemariti da vjerojatno ne postoji top lista road tripova na kugli zemaljskoj, a da se ovaj potez uz pacifičku obalu nije našao na samom vrhu. Dakle, sumnje nije bilo, road trip it is kao grand finale naše kalifornijske avanture. Ruta je trajala 6 dana i redom izgledala ovako:

  • Los Angeles – Santa Barbara – 153 km
  • Santa Barbara – Pismo Beach – 131 km
  • Pismo Beach – Pacific Grove – 253 km
  • Pacific Grove -San Francisco – 186 km

Road-trip

Početak naše rute bio je dakle užareni LA od kuda smo krenuli preko okolnih rezidencijalnih brda u kojima se smjestila Hollywoodska elita, pa preko poznatog Mullholand Highwaya gdje ista ta elita u svoji jurilicama savladava mnogobrojne zavoje.  Ako očekujete vidjeti pokoju zvijezdu i zvjezdicu u ovim predjelima odmah se spustite na zemlju- njihovi se domovi kriju kilometrima iza ograda, jedino što u stvari i vidjesmo u ovom dijelu.

Nakon milijun zavoja i prošavši Malibu ( da, s pravom smo zavidni onima koji ovdje posjeduju zdanje netom uz more) izbili smo na California State Route (SR1), najveću državnu cestu Kalifornije, ljepoticu koja naprosto zove na kabriolet i maramu u kosi; doduše u onom južnom dijelu, a bliže San Franciscu valja navući dobru vjetrovku…

Inače, za početak ove pustolovine možete odabrati i drugu početnu točku, primjerice startajući iz Santa Monice put sjevera, gdje ste u roku odmah na pacifičkoj obali i SR1. No, bez obzira na točku kretanja, ruta LA-SF je put koji u realnosti možete odraditi za jedan dan, ali na ovu „kaznu“ se odlučite samo ako uistinu imate jedan dan.  Memorirajte da ćete se u slučaju žurnog prolaska ovom rutom većinu puta nalaziti na US Route 101, poznatijom još i kao „El Camino Real“ a koja ide od LA-a sve do Seatla.  Istina, na nekim se dijelovima poklapa s SR1, ali nedovoljno i točka.  SR1 je turistički i ljudski mnogo zanimljiviji jer svojim cijelim putem prati obalu, stoga savjetujem da prigrlite ovaj road trip i odvojite mu zasluženo vrijeme.

Naš pristup bio je temeljen na 3 bazne stanice tijekom kojih smo se stacionirali u Santa Barbari (2 noći), Pismo Beachu (2 noći) i Pacific Grooveu u Monterey zaljevu (1 noć). Ako pitate nas, bijahu to strateški vrhunske baze za istraživanje lokalnih plaža, zanimljivih lokacija i pokušaja postizanja take it easy  lokalnog načina života (koliko to može dozvoliti činjenica da putujete s petogodišnjakom). SR1 je bila naša muza i pratili smo svaki njen zavoj.  I moram reći da je put oku ugodan i miluje dušu. Zastati se može svako malo, primjerice da se podružite s morskim lavovima koji se izležavaju na plaži.

DSC_0693
Morski lavovi
DSC_0696
Da, i dalje su istoj poziciji

Dobra ideja je posjetiti i dvorac Hearst, legendu ovog kraja, hram izobilja i dekadencije publicističkog magnata William Randolph Hearsta. Ekstravagantno je to mjesto s bezbroj umjetničkih dijela,  vrtova, fontana i bazena, a kažu i da je pogled na okolicu za pasti oči.

Sad kad smo to sve naveli, sa žaljenjem moram reći da tamo bili nismo  jer smo u svojoj silnoj spontanosti kojoj nismo vični prekasno saznali da je za posjet potrebna ranija najava i kupovina karata…Preostaje samo da se iz toga izvuče pouka i posjet planira pravovremeno.

Santa Barbara rules kao što smo već pisali u jednom od prijašnjih postova, dok je Pismo Beach evo fora surferski gradić, ali ne u toj mjeri da zaslužuje suviše tipkanja po tipkovnici. Doduše, imali smo tu sreću da smo s doka prisustvovali natjecanju surfera, sportu za divljenje i još jednom rekoh samoj sebi: u drugom životu kada me roda donese na obalu oceana tako mi svega savladat ću te valove i tko zna, možda upravo u Pismo Beachu tesati zanat za neko veliko surfersko natjecanje.

Pismo Beach, Californa
Pismo Beach
Pismo Beach, Californa
Pismo Beach

DSC_0684

DSC_0688

Pismo Beach, Californa
Ono sitno su surferi…što reći – treba vidjeti uživo 🙂

Moćan, impresivan i neponovljivi Big Sur

Najbolji dio, šećer na kraju, ovog road tripa je u stvari potez od Pismo Beacha do Montereya – glasoviti, jedan i jedini Big Sur, izolirani dio, svojevrsna komuna gdje su mnogi hipiji pronašli i još uvijek pronalaze utočište, oazu gdje svatko može biti ono što je. Big Sur se ne odrađuje, u njemu se uživa vozeći se satima kroz zavojitu i usku cestu s visokim planinskim masivom s jedne strane i beskrajnim oceanom s druge strane.  Posebnoj atmosferi pa i mističnosti lokaliteta doprinosi dugotrajna magla koja tu obitava gotovo cijelog dana i da, pratila nas je cijelim putem. Ovaj dio, zapravo, neodoljivo podsjeća na podvelebitsku dionicu od Senja do Karlobaga, ali naravno „na entu“ potenciju, osim što eto ima više zelenila, mahom zahvaljujući vlažnom oceanskom zraku.

Big Sur, California

Mjesto gdje se ovdje ne propušta stati je McWay Falls. Zašto? Pa da bi se divili prekrasnom vodopadu koji pada s litice na pješčanu plažu zatvorenu za javnost, nema što, idilična scena čija se ljepota toliko nadmeće da ne može dati lošu fotografiju ni na najnetalentiranijem fotografu. Vodopad je u stvari dio Julia Pfeiffer Burns parka koji je toliko lagan i kratak za propješačiti , a toliko divan za gledati da je idealan izbor za kikače, i onu u kolicima i onu koja su se od impresivnosti Big Sura malo ulijenila i nisu raspoložena za duža pješačenja.

McWay Falls, Big Sur, Julia Pfeiffer Burns park
McWay Falls
Big Sur, Julia Pfeiffer Burns park
Šetnica u Julia Pfeiffer Burns parku
Big Sur, Julia Pfeiffer Burns park
Šetnja je kratka, ali odmor uvijek dobro dođe
Big Sur, Julia Pfeiffer Burns park
Julia Pfeiffer Burns park

Zadnja bazna stanica je bila simpatični mali gradić Pacific Groove smješten neposredno uz veći i poznatije staro ribarsko mjesto Monterey, često vikend izletište ekipe iz SF-a u kojem ne nedostaje golf terena pozicioniranih tamo zbog izuzetne klime po pitanju rasta trave. Vjetar u kosi, nisko raslinje i zalazak sunca te beskrajne pješčane plaže zovu na šetnju – po uređenim stazama ili vlažnom pijesku, na vama je da odlučite.

Pacific Groove
Pacific Groove

DSC_0715

DSC_0711
Pacific Groove
Pacific Groove
Ovdje sjeverno vjetar puše nemilice

Zadnji dio etape od Montereya do SFa- ne nudi nikakvo posebno uzbuđenje osim što smo za prolazak izabrali mali de-tour kako bi prošli kroz legendarni Hollister u kojem se od pobune 1947. gotovo svake godine događa jedno od najpoznatijih svjetskih okupljanja bikera.

Za kraj je preostalo još proći kroz Silicijsku dolinu i na brzinu vidjeti kako užurbano izgleda život u ovom svijetu geekova i poslovnog centra Kalifornije. Rad, rad i samo rad tako da smo se potrudili ovaj dio proći što brže (možda se radoholičarstvo ovdje širi poput virusa, nikad ne znaš). Silicijska dolina je definitivno potpuna suprotnost ostatku puta i pokazuje drugo lice Kalifornije gdje je posao na prvom, drugom i trećem mjestu, a hedonizam nepoznata riječ, ne zato što možda ne bi znali uživati već zato jer jednostavno za takvo nešto se nema vremena u ritmu posao, kuća, posao, posao, posao… Ma dajte mi radije surf dasku i pošaljite u Pismo Beach! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: