Zvijezda Tenerifa je vulkan El Teide

Bez konkurencije, must see točka Tenerifa je vulkan El Teide. Impresivni masiv  je treći najviši vulkan u svijetu (mjereno od dna oceana) i sa svojih 3718 m iznad mora ističe se na vizuri otoka.  Pri dolasku do samog vulkana vrlo brzo postaje jasno gdje je nekoć tekla lava i ostavila svoje posljedice: floru koja vlada otokom zamjenjuje kamenje i gola zemlja bez tračka vegetacije; načas smo pomislili da smo na setu epizode Star Treka, a ne na Zemlji. No, oko se vrlo brzo navikava na golu pustoš, a istraživanje masivnog kratera postaje zanimljivo i impresivno.

Ipak, najuzbudljivija je svakako vožnja žičarom na moćni El Teide.  Da bi se što bezbolnije popeli na vrh predlažem usvajanje sljedećih savjeta. Pod broj 1 dođite na podnožje žičare rano ujutro. Prva vožnja starta u 9h i predlažem da budete tada tamo. Evo može i u 10h, ali ne kasnije od toga. Gužve tada postaju nesnosne, parking nepostojeći, a red za kupovinu karata i vožnju pozamašni.   Broj 2 obucite se slojevito i namažite protiv  sunca. Reći ću samo da nas je na ulasku u žičaru grijalo sunce, a po izlasku dočekao hladan vjetar. Pod broj 3, ponesite dobro tenisice za hodanje i okrijepu, jer kada izađete iz žičare niste na samom vrhu vulkana, a ne! Predstoji još uspon, osrednje zahtjevan, ali traje dosta.

No kada se nađete na vrhu, udahnite i pogledajte oko sebe.  Nemoguće je ne zastati i ne pokloniti se impresivnošću masiva, pogledu koje seže do ostalih kanarskih otoka i ne osjetiti se malenim.

DSC_0366
Žičara
DSC_0361
Pogled s vrha vulkana
DSC_0371
Vrh vulkana

DSC_0374DSC_0379DSC_0385

DSC_0407
Pogled iz žičare
DSC_0409
Spuštanje do podnožja žičare

IMG_20180110_111458IMG_20180110_111144

 

Inače, djeci mlađoj od dvije godine nije dozvoljena vožnja žičarom do vrha, a žičara ne radi ni u danima jakog vjetra pa iskoristite ove informacije za planiranje obilaska.

Iritantno radno vrijeme restorana…i ostale servisne informacije

Ono što je pesky annoyance koji se više-manje provlači kroz cijeli otok i frustrira penzionere i  nas kao roditelje s malom djecom je radno vrijeme restorana. Dvokratno radno vrijeme je uobičajena praksa: ručak od 13-16h i večera počevši od 20h, ako imate sreće… U pravilu kada si na putu i cijeli dan u pokretu odlučuješ se da večera biti pravi iliti kuhani obrok.  E sad, djeca teško trpe glad, postaju nervozna i nemoguća, i moram priznati da ih razumijem, jer sam i sama nemoguć gladuš. Dakle, dočekati tih nesretnih 20h  ( što je u stvari 21h po hrvatskom vremenom) da te uopće puste u restoran je u najmanju ruku izazovno i povlači za sobom problem vremena odlaska na spavanje djece. Objedovanje se, u stvari, pokazalo kao najveći izazov, ne zato što nema izbora, ponuda restorana je i više nego izdašna, nego lovljenje vremena kada su isti otvoreni i spremni pripremiti jelo.

Većina restorana ima sve potrebno za primitak djece: hranilicu, stol za presvlačenje i dječji menu, no ne očekujte takvu opremu u tapas barovima, koji su, čini se, ipak namijenjenu guštu odraslih. Cijela kultura polaganom uživanja u jelu ne prolazi inače dobro kod naše djece, pa su se naša dva odlaska u tapas bar odigrala kao na pokretnoj traci.

IMG_20180105_202019
Kasno je, a gladni smo

IMG_20180105_202101

IMG_20180106_200022
Gdje je hranaaaa???
IMG_20180108_190354
Daj, daj, daj klopu

IMG_20180111_114221

Među servisnim informacijama svakako valja napomenuti da su pelenama dobro opremljeni, ali  je zato ponuda kašica mizerna. S ovim smo se problemom već susreli u Portugalu i dan danas se pitam čime hrane djecu do godinu dana. Kapa dolje ako pripremaju kašice svaki dan od nule.

Sporazumijevanje na engleskom ide bez problema čak i u najopskurnijim dijelovima otoka.

Unatoč razvijenoj praksi najma vozila i općenito razvijenoj mreži cesta, ili upravo zbog toga, glavni problem u urbanim dijelovima otoka predstavlja parking. Teško da će te igdje naći slobodno mjesto, osim u garažama gdje ćete to i odgovarajuće platiti. U slučaju da ipak pronađete slobodno mjesto na javnoj površini, plaćate nula kuna i imate ludu sreću. Odmah otiđite kupiti srećku za lutriju! 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: