Top 3 aktivnosti za obitelji s djecom na Tenerifima

Ako je vaš dojam Kanarskog otočja lješkarenje na plaži, siječanj nije vrijeme za posjetu. Iako su temperature tada i više nego ugodne, dojam je otprilike kao da za Uskrs odučite otići do Crikvenice na kupanac.  Doduše, sjever otoka je nešto hladniji, jug topliji i sunčaniji, ali realno otok nije toliko velik da bi razlike bile velike.  No, namjeravate li surfati onda ideja pješčanih plaža i siječnja itekako ima smisla.

IMG_20180109_172443

Maknemo li plažu iz jednadžbe, Tenerife imaju što i kako za ponuditi i malim i velikima. Naša je preporuka prije svega uzeti rent-a-car, praksa koja je na Tenerifima vrlo razvijena i što je najbolje, u usporedbi, s drugim zemljama, povoljna (karavansku izvedbu kompaktne klase smo za punih 7 dana platili oko 200 Eura, a ukoliko o najmu mislite na vrijeme možete proći i sa 40% nižom cijenom). Autom se elegantno stiže na sve dijelove otoka i iskreno bez automobila  bi ostali uskraćeni za neke od najljepših pogleda koje otok može ponuditi. S druge strane, vožnja može biti i sama po sebi doživljaj kada se na uskim i zavojitim brdovitim cestama pokušavate mimoići s vozilom iz suprotnog smjera. Kada smo uz puno sreće i dobre reflekse izbjegli frontalni sudar shvatili smo da žuto označena „ugibališta“ na zavojima nisu tu da se zastane i divi pogledu, već proširenja za mimoilaženje, čime je  vožnja postala manje stresna.

IMG_20180107_120206IMG_20180110_114002

Aktivnosti za djecu vrijedne istraživanja

Idete li na Tenerife s djetetom mlađim od dvije godine, osim pješčanih plaža i dobre hrane ne očekujte suviše zabave za najmlađe. Sve vrijedno istraživanja zahtijeva barem dvije godine životnog staža, no zato starijoj djeci neće biti dosadno. Slijedi top 3 aktivnosti za djecu:

  1. Forestal Park Tenerife je avanturistički park s raznim penjalicama, zip lineovima i mnoštvo zabave za cijelu ekipu. Postoji sportska verzija za one nadobudne i lakša, obiteljska za, pogađate,  obitelji s djecom. Malci moraju imati barem 5 godina odnosno 110 cm visine da bi mogli krenuti u avanturu savladavanja prepreka, a loša je vijest da u siječnju park radi samo vikendom  zbog čega treba pametno planirati vrijeme.  Ljeti ne treba voditi ovu brigu jer park tada radi svaki dan od 10h-20h. Cijena po glavi odraslog iznosi 22 eura, dok za djecu treba izdvojiti 17 eura. Smješten u prekrasnoj šumi ovaj zabavni park je definitivno top aktivnost za obitelji s djecom.
  2. Vulkan El Teide i okolni nacionalni park plijeni pogled već izdaleka. Krater je impresivan sam po sebi jer je sasvim jasno gdje je nekoć tekla lava ostavljajući iza sebe golu pustoš bez tračka vegetacije. I dok krater nudi dovoljno materijala za istraživanj,e najuzbudljiviji dio je vožnja žičarom na vrh od cca 3700 m. Jest da će vas u kabinu  vjerojatno nagurati kao srdelice u konzervu, ali vožnja i pogled su spektakularni. Nažalost djeci mlađoj od dvije godine nije dozvoljena vožnja žičarom do vrha, ali svi stariji mogu uživati u desetominutnoj vožnji. Postoji i moment kada se žičara prelaskom preko stupova opasno ljulja  što se pokazalo iznimno zabavnim za najmlađe, ali ne i tako uzbudljivije za  bakice slabijih živaca . Inače, žičara ne radi ni u danima jakog vjetra pa iskoristite ove informacije za planiranje obilaska. Cijena po glavi odraslog 27 eura, po glavi djeteta 13,50 eura.

DSC_0355DSC_0366DSC_0374DSC_0385DSC_0386DSC_0361IMG_20180110_112443

3. Staza osjetila nudi drugačiji doživljaj šume. Smještena u Anagu parku na sjeveru otoka, koji je inače obavezna stanica svih zaljubljenika u prirodu i trekking,  staza osjetila omogućuje divljenje prirodnim ljepotama i  malenim (ne)šetačima. Postoje 3 staze koje se mogu proći, i iako su prikladne za sve razine tjelesne spremnosti, samo prva nudi mogućnost prolaženja s djetetom u kolicima.  Poanta priče je ne samo koristi oči gledajući divotu prirode, već vas staza navodi da uključite i ostala osjetila: osluškujute prirodu i životinje, dodirujte drveće, mirišite divan zrak.  Sve u svemu, opuštajuća i edukativna priča koja je potpuno besplatna.

DSC_0291

DSC_0295DSC_0303

Dvoumite li se oko sljedeće destinacije za obiteljski odmor, predlažemo da to budu Tenerife: teško ćete na jednom mjestu pronaći 4 klimatske zone, koliko ih se ovdje izmijeni u samo 1.5 h vožnje s obale do vrha planine. Zanimljiva je činjenica da dok smo mi  umakali noge u 21° C toplom Atlantiku (neki hrabriji su se i kupali) na vrhu vulkana  sniježilo. Definitivno valja doživjeti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: