Skijate vrsno ili ste početnik? Nema veze: u Sextenu ćete pronaći dio svog raja!

Godinama me uvjeravaju kako je skijanje aktivnost vrijedna Bogova i koliko propuštam time što nisam skijaš. Kako me u zadnje vrijeme pere opasan FOMO (Fear of missing out) rekoh ovo je godina kada ću konačno naučiti skijati! Što zbog sebe, što zbog djece za koje se slažem da je boravak u planinama važna aktivnost, uputismo se u Italiju u gradić Sexten na Alpenwellnes ski odmor.

Odmah da razjasnim par stvari koje su i mene mučile: da, ime grada zvuči u najmanju ruku maštovito i ne budi asocijaciju na obiteljsko lokaciju, ali Sexten kao planinski gradić uistinu postoji, ime mu je provokativno pukim slučajem i udaljen je otprilike 4,5 sata vožnje od Zagreba. Štoviše sam grad Sexten je i više nego divan za šetnje te nudi i povijesni aspekt: čak 2 muzeja- muzej Rudolfa Stolza u čast umjetniku i open air muzej Croda Rossa ispričan u čast poginulih u 1. svjetskom ratu koji je doduše otvoren za javnost u ljetnim mjesecima.  No, budimo realni, nitko vrijedan kisika, ne ide u Sexten zbog povijesnih značajki, ide zbog skijače, ali eto is good to know.

Moram priznati da su nas Alpe ovaj put pomazile svojom ljepotom. Imali smo dovoljno sreće da je napadao prirodni snijeg koji je dao onaj pravi zimski ugođaj, a da je za našeg boravka većinu vremena sjalo sunce.

Copy-of-IMG_20171216_105516Copy-of-IMG_20171216_105522

Osim prirodne ljepote i scenografije s razglednice (okolni masivi su dio parka prirode i dio UNESCOve svjetske baštine) koji su sasvim dovoljan razlog  za boravak na svježem zraku, ozbiljniji rekreativni i sportski orijentirani skijaši mogu ovdje pronaći dio svog raja. I dok je do nedavno skijalište činilo više manjih, odvojenih lokaliteta, ulaganjem u infrastrukturu i povezivanjem vrhova Monte Elmo s Croda Rossom, stvorena je grupa povezanih brda koja i najzahtjevnijim skijašima može pružiti višednevnu zabavu. Staze su uglavnom crvene orijentacije zavidne dužine uz nekoliko lijepih crnih prečica za prave znalce željne dodatnog adrenalina. Tu je i prelijepa panoramska plava staza na vrhu Monte Elma, pokrivena modernom četverosjedežnicom, a do koje se lako dolazi gondolom iz samog Sextena. Čak i ako niste skijaš ovdje se isplati doći na terasu i uz čašu aperol spritza uživati u Dolomitima vrijednim divljenja. Dakle, Sexten kao skijalište uistinu nam je ponudio ponešto za svakog člana naše skijaške družbe: ozbiljnije staze za tatu D., staze idealne za učenje za mamu S. ili pak usavršavanje tehnike za malca V. te lagane padine za sanjkanje najmlađeg člana M.

Copy-of-IMG_20171214_100023Copy-of-IMG_20171216_101827Copy-of-IMG_20171217_085552DSC_0043DSC_0051DSC_0090

Sadržaja nam, dakle, nije nedostajalo. Više nam je nedostajao dodatni par ruku za čuvanje klinaca kako bi ljepoti Dolomita posvetili dužno vrijeme. Ovako je na djelu bila opasna kombinatorika čuvanja klinaca, skijanja i brčkanja u hotelskom bazenu. Izmjenjivali smo štafete atletskom preciznošću, čas je jedan od nas staratelja skijao, već je došlo vrijeme da drugi stane na skije i preda djecu prvome.  Odmorili se nismo, no na kraju balade,  sada mogu reći da je stariji malac već postao vrstan skijaš, dok se manji može pohvaliti svojim prvim koracima na snijegu. A moja epopeja po skijanju se nastavlja. Nema baby staze koje ne mogu savladati, ali me čeka još puno vježbe do ozbiljnih staza. No, polako počinjem shvaćati opsesiju zvanom skijanje.Copy-of-IMG_20171216_120612

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: