Na stranu showbusiness, najbolji dio Los Angelesa su ipak plaže

Kakvo god očekivanje imali od ovoga grada, u LA se ne idete diviti prirodnim ljepotama (iako se na brojnim plažama može pronaći tračak spokojnog mira), već prije svega vidjeti uživo urbane dijelove koje smo nebrojeno puta vidjeli na malim ili velikim ekranima i uz malo sreće doživjeti natruhe hollywoodskog glamura. Jedan od  must see atrakcija je zasigurno poznati Walk of fame, ali  moram reći da uživo i nije nešto. Ulica je to  za koju se čini da nema kraja i pročačkana cijelom dužinom nebrojenim zvijezdama, od kojih priznajem za većinu nikad čula nisam. Moj je dojam prije odlaska bio da se tu nalazi posveta samo najvećim zvjerkama Hollywooda – boy, was I wrong! Noću, priča postaje još čudnija kada ulica prerasta u živopisni urbani igrokaz, svojevrsni „freak show“ osebujnih pojedinaca, pijanica i narkomana. Možda zvuči grubo, ali zapravo sve djeluje kao jedna velika predstava kakav je uostalom i cijeli Hollywood.  Moje razočaranje je vjerojatno i djelomično posljedica činjenice da smo igrom slučaja prisustvovali postavljanju zvijezde za Claire Daines i vidjeli proces uživo: malen crveni tepih, 3 fotografa i desetak nazočnih ljudi. Otužan prizor. No, gledam dan nakon vijest i slike o ovom događaju i sve izgleda fantastično: svjetski i pravo hollywoodski. Tada svatih da je taj business uistinu jedan show lijepo upakiran mašnom i ništa više.

DSC_0446DSC_0496

DSC_0501DSC_0503DSC_0497DSC00980DSC00991

Bili smo i na Rodeo Driveu, lijepo za prošetati, nema što, ali kada niti jedna cijena artikla u izlogu nije istaknuta,  odmah je jasno da je to jedino što i tu možemo: prošetati i uhvatiti malo boje na suncu.

S obzirom da nismo neki  filmofili,  brojni filmski muzeji, povijesne filmske lokacije i studiji (danas je gotovo cijela filmska industrija preselila u San Fernando,  dolinu nekakvih 25-ak km od Hollywooda, dok  je Hollywood sa svojim povijesnim lokacijama ostao turističko odredište) nisu bili na našoj listi već smo pokušali što više upiti što se uistinu tijekom dana događa na ulicama grada i voziti se brdovitim predjelima poviše LA-a pa tako i legendarnom ulicom  Mullholland Drive.

Odmah valja naglasiti: Los Angeles iliti grad anđela je prometno najzagušeniji grad SAD-a.  Za vozače (i suvozače) naviknute na domaće „gužve“, ovo bi mogao biti pravi šok, pa se pripremite odmah na  prometni kaos i probajte ne klonuti duhom kada se nađete u koloni bez kraja u jednoj od 12 traka obilaznice, što je losanđelska svakodnevnica. Kud god se uputili trebat će vam minimalno sat vremena autom.  Ako ste nadobudni i odlučite se za javni prijevoz odmah ću reći: javni prijevoz postoji i solidno je ustrojen u užem krugu kretanja, no  prerasta u „time consuming nightmare“ kada se pokuša preći nešto veća udaljenost (ovo smo doznali od lokalnih izvora).  A, iskreno ništa ovdje nije blizu.

Najbolja stvar u Los Angelesu i okolici su, u stvari, plaže. Santa Monica, obalni grad u okrugu LA poznat je po šetnicama uz more i mjesto je rekreacije za mnoge. Osim što su nam pakiranje ovdje papreno naplatili, pijesak pod prstićima i druženje s Pacifikom oduševilo je i nas i Viktora.  Nepregledne plaže su nam  vjerojatno najdraži dio Los Angelesa i okolice; u stvari,  lažem: oduševljava i činjenica da je u Los Angelesu standard da zgrada ima svoj bazen na kojem smo, priznajem, proveli puno vremena, što čitajući, što brčkajući se.

DSC_0462DSC_0478DSC_0489

Brčkali smo se i na prekrasnoj plaži grada Huntington Beach, proglašenom jednom od najljepših u Kaliforniji gdje se iz prve ruke može doživjeti kalifornijski surferski duh i osjetiti sasvim drugačije poimanje vremena koje ovdje teče znatno sporije. Krasna uistinu jest, za izležavanje, bježanje od valova, igranje odbojke, pa i surfanje. Ovdje smo doživjeli i autentičan Baywatch trenutak, kada je spasiteljica s dobro poznatom crvenom  plutačom i trkom u more spasila njemačkog turista od struja koje nemilice vuku od obale i koje samo vrsni plivači mogu savladati. Stoga  smo se mi držali plićaka, gdje je ionako najzabavnije i najsigurnije.

DSC_0505DSC_0506DSC_0513DSC_0518

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: