Zašto nam je nacionalni park Yosemite najdraži dio Kalifornije?

Dio skitnje po Kaliforniji posvetili smo poznatom nacionalnom parku Yosemite i njegovom veličanstvenom centralnom dijelu – dolini Yosemite.  Park je smješten na (službeno) nepunih 4 sata vožnje od San Francisca,   a koje se uz stajanje za osvježenje i dodatno upijanje krajolika u našem slučaju proteglo na 6 sati.

Zanimljivo kako je vrijeme relativan pojam:  4 sata vožnje za stanovnike Amerike predstavlja dovoljno „kratku“ vožnju da posjet ovom parku pretvore u jednodnevni izlet. S druge strane, mi u Hrvatskoj se rijetko odlučujemo na ovakve poteze, vozimo li 4 sata u jednom smjeru, bome ćemo na odredištu barem prenoćiti. Da ne spomenem, da u slučaju da se  u autu nalazi nemirno dijete, 4h se čine znatno, znatno dužim…

Mi smo se, dakle,  odlučili za dva noćenja „u blizini“ nacionalnog parka, u  naselju Mariposa, cca 45 minuta vožnje od službenog ulaza u park. No, prije posjeta moćnom parku Yosemite  valjalo je podružiti se s gigantskim sekvojama. Najpoznatiji dio gdje se one mogu vidjeti je svakako Mariposa Grove (na južnim granicama parka),  ali koji je na žalost u vrijeme posjeta bio zatvoren (i još je uvijek) zbog obnove pratećih sadržaja. No pronašli smo alternativu: manju skupina drveća kao dio Nelder Grove-a, izvan južnih granica parka, što se pokazalo kao potez genijalca jer nudi izvrsnu kružnu stazu od par kilometara, bez prevelikih uspona: mačji zalogaj  za 5-godišnje dijete, a opet s dovoljno sadržaja da se zadrži pažnja na razini tijekom 2 sata šetnje.  Ipak, imate li malca u kolicima teško ćete se kretati kroz ovaj park.  No, nema veze: ubacite ga u klokanicu, nosite ga, snađite se i posjetite ove divove koji naprosto oduševljavaju. Teško se uopće može  zamisliti koliko su velike sekvoje,  evo i malog izazova da ih dočaramo:  pokušajte kao cijela obitelj, držeći se za ruke, obgrliti sekvoju. Uspjet ćete samo ako vas ima desetero!

DSC_0315DSC_0308DSC_0339

DSC_0341
Gigantska krošnja
DSC_0343
Poštujmo sekvoje

 

Sam Yosemite park nudi malo drugačiji doživljaj, ali odmah ću reći da mi je ovo mjesto jedno od najdražih u cijeloj Kaliforniji.  S gradovima smo svi više ili manje upoznati i znamo što očekivati, ali ovdje čeka neočekivana ljepota, impresivna i tiha, tjera na promišljanje i zastajanje u trenutku. Kontemplirajuća je.

Iako kažu da je Yosemite najljepši u proljeće kada su svi njegovi slapovi puni vode, sunčani rujanski dani su pružili i više nego idiličnu scenografiju za uživanje u njegovim najznačajnijim dijelovima. I dok je sami centralni dio bogat vegetacijom i zelen, na ostatku područja oko parka je vidljiv dugogodišnji nedostatak kiše i žuta scenografija „spaljenog“ krajolika. Ponovo pojam parka i okolice parke treba uzeti s rezervom s obzirom da se cijeli nacionalni park proteže na impresivnih 3.000 km2 što kretanje s jednog na drugi kraj znači i nekoliko sati vožnje po brdsko-planinskim prometnicama i zahtjeva detaljno planiranje dinamike kretanja. I opet, kao i u većini Kalifornije bez osobnog vozila ćete teško u ograničenom vremenu vidjeti sve što ovaj predio nudi, osim ako niste došli na pješačku turu od 1-2 tjedna.

DSC_0363DSC_0382DSC_0388DSC_0407DSC_0407

P.S. Mjesta za piknik ovdje ima napretek pa se nemojte libiti ruksake napuniti okrjepom, trebat će vam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: