Je li bilo moguće pobjeći s Alcatraza?

Unatoč nebrojenim znamenitostima za koje se isplati izdvojiti vremena, bez posjeta „zatvoru svih zatvora“  jeste  li uopće bili u San Franciscu?!? Alcatraz dominira pri svakom pogledu na zaljev i udaljen je svega 10-ak minuta vožnje turističkim brodom. Posjet Alcatrazu planirajte barem 1-2 tjedna unaprijed i kupite karte online, jer jasno vam je da horde turista ima istu misiju kao i vi, a mjesta na brodu nema napretek. Na putu do pristaništa 33, odakle polaze ture za Alcatraz obavezno zastanite na doku gdje možete uživati u neposrednom pogledu na lijene morske lavove na kalifornijskom suncu.

20150915_234148
Dok 39 i morski lavovi “pozeri”
DSC_0243
U isčekivanju prijevoza do Alcatraza

Iako na samom otoku i na ostacima zatvora, nema nekakvih posebnih detalja koje vrijedi izdvojiti,  posjet mjestu gdje su kaznu služili najokorjeliji kriminalci uključujući i sam Al Capone te mjestu radnje brojnih ispričanih priča, što kroz filmove što kroz različite knjige, pa čak i stripove, je doživljaj sam po sebi. Pri ulazu u zatvor  obavezno uzmite audio vodič koji je uključen u cijenu ulaznice kupljenu  u paketu sa prijevozom. Moram priznati da priče koje se čuju na audio vodiču lede krv u žilama pa nije čudo da iz Alcatraza svi izlaze nešto bljeđi nego inače.  Postaje i sasvim jasno kako to da nije bilo  bijega s ovog otoka, iako je i dio ture rekonstrukcija priče o  genijalnom bijegu 3 zatvorenika koji su to pokušali i nikad nisu pronađeni, pa se smatra da su u bijeg  i uspjeli. Bacivši pogled na okolicu otoka i morske struje koje ovdje izvode đavolji ples, nekako sumnjam da su preživjeli, ali tko zna.

Inače, na samom otoku imate što raditi najmanje 2 sasta, ali ako imate strpljivu djecu, posjet možete produžiti bez problema na nekoliko sati. Brodovi u redovitim intervalima dolaze i odlaze i možete odabrati bilo koji za povratak na obalu. Kao i svi dijelovi SF-a, pa i Kalifornije prometovanje s dječjim kolicima pa tako i malom „samohodnom“ djecom nije bio problem. Ipak, čini mi se da je vjetar u San Franciscu nemilosrdan, a posebice na otoku gdje je smješten Alcatraz. Kapice su stoga must.

DSC_0263
Pogled na grad s otoka
DSC_0269
Vjetar nemilice puše, ali pogled na most Golden gate je veličanstven!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: