San Francisco za male istraživače i znanstvenike

San Francisco koji nije prosječnom turistu vidljiv niti je centar razglednica, a koji naprosto oduševljava je onaj znanstveni.

Jedna od obaveznih stanica za male i velike znatiželjnike je zasigurno California Academy of Science, institucija posvećenu istraživanju i učenju o životu na zemlji, a smještena u golemom Golden Gate parku pozicioniranom u centralnom dijelu rezidencijalnog područja zapadnog SF-a (inače, da biste ste istražili sve kutke ovoga parka koji je veći i od Central parka u New Yorku trebalo bi vam nekoliko dana ). No, vratimo se na Kalifornijsku Akademiju znanosti koja je inače  jedino mjesto na svijetu pod čijim su krovom istovremeno smješteni i akvarij i planetarij i prirodoslovni muzej. Da, zvuči impresivno i uživo uistinu i jest. Na ulazu čeka fosil dinosaura, T-rexa ako me dobro služi pamćenje i već mi je tu bilo jasno da smo ušli u jedan poseban svijet kakvom nisam nikad svjedočila na starom kontinentu.  Teško je uopće i pobrojati što se unutar zidina tu sve nalazi, koraka i koraka smo napravili i pritom, među ostalim, otkrivali akvarij gdje smo prisustvovali hranjenu ribica . Na ovom smo dijelu imali priliku i dirati morske zvijezde ili na vlastitoj koži osjetiti kako je to kada te štrecne električna jegulja! Bilo je tu i  šetnje prašumom, ali ipak najviše u sjećanju ostaje simulator potresa. Dakle, ulazi se u namještenu dnevnu sobu koju zatim kao uvertiru trese potres od 6.9 stupnjeva nakon kojeg slijedi 45 sekundi trešnje od 7.9 stupnjeva po Richteru simulirajući kakav je potres pogodio San Francisco 1906 godine. Odmah ću reći da su mi se ovdje ozbiljno zatresle gaće i da mi nije bilo svejedno unatoč tome što je riječ tek o simulatoru… Sve u svemu, California Academy of Science nudi sate zabave za cijelu obitelj i stanica je koju ću iznova preporučiti svakome koga put odnese u San Francisco.

4201415241624159

Znanstveni geekovi i mali znanstvenici pronaći će se u još jednom muzeju naziva Exploratorium. Riječ je o laboratoriju smještenom na doku 15 (s čijeg krova puca pogled na Bay Bridge, Berkley i Oakland sa suprotne strane zaljeva) i posvećenom istraživanju svijeta kroz znanost, umjetnost i percepciju (da, prepisala sam to s njihovog weba). U praksi, ovdje ćete pronaći niz eksperimenata u kojima se možete okušati i uz koje, da ste ih isprobali tijekom školovanja,  bi znatno bolje razumjeli što ste to do besvijesti ponavljali iz udžbenika fizike, kemije i biologije. Svašta tu ima djeci i odraslima zanimljivo, muzej je i više nego cool, i tog dana kada se vratimo u San Francisco posjećujemo ga ponovno. Kao i sve u Americi, karte nisu jeftine: iznose nešto manje od 30 dolara po glavi za odrasle osobe, te 20 dolara za malce od 4 do 12 godina (manja djeca su besplatna), no prodavače karata je moguće uz malo šarmiranja uvjeriti da ste profesor ili, uz malo više uvjeravanja, student, pa ćete proći i nešto povoljnije.

DSC_0270DSC_027120150916_004534

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: