Lago di Garda i Gardaland očima trudnice

Vrijeme radnje: 15.5-18.5.2016.

Iako je glavni razlog posjeta ovom području bio upravo zabavni park Gardaland, omiljeno mjesto svakog djeteta i onih koji se tako vole osjećati, ruku na srce, od 3 dana, koliko smo proveli na području jezera Garda, tek je jedan dan bio posvećen zabavnom parku. Jezero Garda, inače,  nudi mnogo više nego što dnevni posjetitelji zabavnom parku mogu i zamisliti. Pojam „jezera“ kod Garde treba shvatiti uvjetno, jer  se zbog svoje veličine, prije može smatrati omanjim morem, s nizom naselja i turističkih mjesta duž obale. Mogućnosti za smještaj je mnogo, od „klasičnih“ turističkih smještajnih kapaciteta, do mirnijih predjela nešto više u unutrašnjosti, gdje su smještena obiteljska gospodarstva i simpatični B&B-evi. Na jednom takvom smo i mi završili, pozicioniranom južno od Peschiera del Garda, što se pokazalo kao odličan lokalitet za brzi pristup Gardalandu, ali i za road trip po zapadnoj strani jezera.

DSC_0195DSC_0197

Ovdje savjetujemo posjetiti mjesto Sirmione, koji se na žalost nalazi na karti i ostalih posjetitelja, pa su gužve neizbježne, ali tvrđava, uske ulice, trg,  ali i rimski ostaci i pogled na prostranstvo jezera Garda se isplate uloženog truda za probijanje kroz gužvu (uvjetno gužva, niti slično rivi u predvečerje u bilo kojem Dalmatinskom mjestu u kolovozu). Na poluotoku gdje se Sirmione nalazi ima dovoljno  sadržaja za provesti čitav dan u opuštenoj uživanciji.

Jedan  dan smo pak rezervirali za turu po zapadnoj obali jezera koja je obavezna za sve zaljubljenike u ceste s prekrasnim pogledima i dramatičnom promjenom klime i scenografije – od mediteranskog juga pa sve do krajnjeg sjevera i gotovo pa alpskog mjesta Riva del Garda, poznatog po vjetrovima što sa sobom donosi  i prateće vodene sportove.  Ovdje želim naglasit jednu  nelogičnost koja nas je osupnula.  Krasna je ta Riva del Garda, nema što, ali sladoled koji nam se baš u tom trenutku jeo niti u jednom establišmentu ne dopuštaju da se jede unutar prostorija. Može se uzeti za van,  ali s planina koje okružuju mjesto puše tako neugodan vjetar da čovjek izgubi volju i za jednim lizom ledene poslastice. Sila nas je natjerala da se umjesto sladoleda okrenemo pizzi koja se pokazala standardno odlična , a prati ju je i espresso u skladu s talijanskim standardima.

Iako je cijeli taj put, koji uz laganu vožnju može potrajati i do 2 sata (česte gužve u središtima manjih mjesta kroz koja se prolazi), sam po sebi doživljaj, posebnu vrijednost mu daje posjet posjedu Vittoriale degli Italiani poznatom po činjenici da ju tu živio talijanski pjesnik Gabriele d’Annunzio. Imanje se sastoji od rezidencije, amfiteatra, lijepih vrtova i nevjerojatno, ali istinito ratnog broda koji je simbolično okrenut prema Dalmaciji „spreman da je osvoji“ ?!?  Sve u svemu posjed je u najmanju ruku ekscentričan, ali moram priznati i zanimljiv za vidjeti. Ipak, ima tu dosta uspona i spuštanja što je zahtjevno u trudnoći, a uputite li se ovdje s djetetom u kolicima, teško da ćete moći obići svaki kutak.

DSC_0198DSC_0200DSC_0207DSC_0210

This photo of Il Vittoriale degli Italiani is courtesy of TripAdvisor

Gardaland

Zvijezda posjeta ovom kraju je zasluženo na to do listi svakog zaljubljenika u zabavne parke i adrenalin.  Ima tu ponešto za svakoga, laganijih i bržih vožnji te prilagođeni dio i za male bebe. Istina, trudnicama je zabranjen pristup na sve ozbiljnije vožnje, što je naglašeno na ulazu u svaku atrakciju, ali iskreno u blaženom stanju i nije mi bilo do nekog posebnog adrenalina. Viktor je, s druge strane, začuđujuće hrabro savladavao i najbrže vožnje i uživao u cijelom procesu.  Nije ga ni smetalo čekanje za pojedine vožnje što je kod onih popularnijih  znalo potrajati i preko pola sata, (a nije ni bio vikend kada su vjerojatno i veće gužve). Što reći, Gardaland je uvijek dobra obiteljska ideja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: