Vigo di Fassa – 3 koraka do odlaska na skijanje s četveromjesečnom bebom

Vrijeme radnje: 25.2- 4.3.2017.

Nadmorska visina: 1400 metara

Dugo smo se „lomili“ trebamo li s malom bebe uopće planirati ići na skijanje, jer čemu trošiti novce ako nećemo niti uspjeti stati na skije, a kamoli se odmoriti.  Ipak, želja je (naravno) bila jača pa smo hrabro odlučili otići u Italiju na aktivno zimovanje. Stoga, donosim naš vodič za preživljavanje skijanja s bebom kojoj su tek koji tjedan prije puta prestale kolike i koja je imala sve samo ne ustaljeni ritam spavanja.

Korak 1 :  Mudar odabir skijališta

Ključ je, dakle, odabrati skijalište s dovoljno sadržaja za djecu, i još bitnije, ono na kojem do vrha vozi stajaća gondola. Imajući te parametre na umu, relativno smo lako odabrali odredište- odluka je pala na mjesto  Vigo di Fassa, jedno u nizu u dolini Fassa (skijaško područje Val di Fassa, a dio skijaške regije Superski Dolomiti). Vigo di Fassa je manje skijalište, idealno za početnike (čitaj: za Viktora i mamu Sandru) te udaljeno tek 10 minuta lagane  vožnje od izvrsnog obiteljskog skijališta Carezza ski area, s nizom blagih i dobro povezanih staza ,ali i onih za zahtjevnije skijaše (čitaj za tatu Davora).

 

No, vratimo se na Vigo di Fasa gdje se gondolom elegantno može doći da na 2000 mnm smještenu visoravnu Ciampedie. Na ovom se dijelu nalazi centralni dio skijališta sa startnim pozicijama,  ski školom, vrtićem na snijegu i ograđenim baby parkom, savršeno za najmlađe, ali i starije klince da poslije škole skijanja dodatno  potroše energiju. Na gondoli su, inače, očekivano gužve najveće ujutro, ali već iza 10:30h se može, bez problema, s kolicima popeti na skijalište.

 

Korak 2: pomno planiranje mjesecima unaprijed

Ovaj je korak, u stvari, usko vezan uz prvi korak. Jednom kada je odabrano mjesto radnje uslijedio je cijeli mjesec priprema, pisanja popisa što spakirati i ponijeti te osiguravanja dovoljno prtljažnog prostora ( posudila se tu i Thule kutija za krov…) potrebnog za bebinu opremu. Ovdje naglašavam važnost planiranja i gotovo inženjerskog pristupa pakiranju auta, jer iako je Mihael prespavao gotovo svih 6h sata vožnje do odredišta te isto toliko sati povratka kući  za ono malo što je bio budan bio nam je potreban cijeli arsenal igračaka, tekućine, hrane, pelena i dječje muzike…

Korak 3: nagovaranje bake da pođe na put s vama

Možda i najvažniji korak jer bez bake se ovaj put sigurno ne bi realizirao. Odnosno, do odredišta bi možda i stigli, ali na skije sigurno ne bi uspjeli stati . Naravno da se bez dodatne pomoći može,  ali na ovaj način smo imali jutra slobodna za ski škole i/ili ozbiljna skijanja, a baka i Mihael bi za to vrijeme uživali u šetnjama.. Odmah da naglasim da se i baki svidio aranžman jer ne vidi se svaki dan Alpe i uživa u planinskom zraku… Što će reći, vuk sit i ovce na broju!

DSC_0250
San pravednika dok tata, mama i stariji brat skijaju
DSC_0268
Viktor je spreman za utrku…
DSC_0278
i kreće.
20170303_182502
Dodjela medalja za našeg malog skijaša

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: