Što raditi u Lisabonu na kišovit dan?

Nakon prospavane noći u Lisabonu dočekala nas je ni više ni manje nego cjelodnevna kiša. Odlična prilika za posjetiti Oceanário de Lisboa, drugi najveći akvarij u Europi. Dom je to preko 1500 morskih vrsta, među ostalim pingvina, tuljana, raža, morskih pasa, hobotnica, meduza i na desetke vrste riba.

Do akvarija se uz navigaciju dolazi bez problema. Podzemni parking je osiguran u blizini i iako se plaća, povoljnija je to opcija od parkiranja na uličnom parkingu. Ono što veseli, obitelji s djecom imaju prednost pa nismo čekali u redu za kupnju ulaznice već su nas propustili kroz prioritetni dio. Isplati se i  uzeti obiteljsku ulaznicu koja nas je koštala 39 eur,  gotovo 5 eura povoljnije nego da smo uzeli pojedinačne karte.

Oceanario se brzo puni posjetiteljima pa je poželjno u razgledavanje krenuti što ranije (po mogućnosti odmah po otvaranju u 10h).  Prolazi se kroz 2 kata podijeljenim prema predjelu svijeta u kojem vrste obitavaju što nudi pregršt prilika za naslikavanje. Morski pas plijeni vjerojatno najviše pažnje, no jednako su zanimljive i raže, tropske ribice i ribe neobičnih oblika kao i koralji.  Zabavna aktivnost od početka do kraja, uz nezaobilaznu edukativnu notu.

Lisabon očima djeteta (i roditelja koji ih nose…)

Sam grad protkan je zanimljivostima više ili manje dostupnima pješice.  Ipak, kišobran kolica se mjestime teško probijaju kroz kamenitu podlogu i nerijetko uske ulice,  a situacija postaje dodatno ozbiljna kada se treba popeti na  jedno od brojnih brda, noseći uz stepenice sebe, kolica i dijete. Retrospektivno, Lisabon i nije najsretnija opcija za otići dok je dijete još u pelenama, ali to će nas održati mladima. Dodatno, fizičke pripreme s opterećenjima prije puta nisu na odmet.

Znamenitosti koje vrijedi vidjeti, a relativno su lako dostupne,  uključuju Tore de Belem –  toranj koji se zahvaljujući važnoj ulozi u otkrivanju svijeta od strane portugalaca našao na UNESCOvoj listi svjetske baštine.  Mjesto je idealno za koju obiteljsku fotografiju te praktično povezano lijepom šetnicom uz rijeku sa još jednom obaveznom turstičkom točkom i također važnim “stanovnikom” svjetske baštine –   Jeronimos samostanom, počivalištem Vasco de Game. Dođe li se pred samostan ujutro ima sasvim dovoljno besplatnog parkinga, no red pred ulazak u samostan je već i tada ozbiljan. Ako i vaše dijete, poput našeg, brzo gubi strpljenje u redovima, onda ćete poput nas elegantno pogledati samostan izvana i otići u obližnji park s dječjim igralištem i vježbalištem te se okrijepit na jednoj od brojnih klupica.  Slično smo prošli i kada smo se popeli do dvorca Castelo de Sao Jorge. Unutra smo tek zavirili, ali smo zato tek ulicu dalje pronašli pronašli parkić s prekrasnim pogledom na grad.

Općenito, tražite li dječji park u Lisabonu preporuka je otići u Jardim de Estrela, podjednako omiljeno među lisabonskim obiteljima i onima turističkima. Tu se mogu pronaći egzotične biljke i drveće, maleno jezerce, zanimljivo dječje igralište i razne skulpture. Idealno mjesto za piknik na sunčan dan!

Iće i piće u Lisabonu

Riba i plodovi mora se često nalaze i na jelovnicima u Lisabonu, no ovdje je apsolutni hit pola pileta na ražnju. Jedan od restorana s dobrim preporukama za ovu poslasticu je Bonjardim. Usluga je brza, što je s djecom uvijek plus, a porcije pozamašne. Ako ste skeptik i mislite da piletina i nije neka sreća, ovdje će  vas u to razuvjeriti.

Ljubitelji slatkog dolaze na svoje uz portugalsku poslasticu : Pasteis de nata,  prhko tijesto punjeno kremom od jaja koji se  može kupiti u brojnim pekarima  te je hit za suvenire.  Ovaj nas je slasni desert apsolutno oduševio pa nismo mogli odoljeti, a da ne odemo u Pasteis de Belem – pekaru gdje se na jednom mjestu može pogledati sam proces proizvodnje prema tradicionalnoj recepturi i istovremeno okusiti  ovu popularnu deliciju, kao i u praktičnom pakiranju uzeti željeni broj „tortica“ za van. Treba li posebno naglasiti, da su kupljene kutije Pasteisa de nata jedva odolile našim apetitima i dospjele do Zagreba gdje su vrlo brzo riješene…

Ako ste, poput nas, ljubitelji talijanskog sladoleda nezaobilazna točka u Lisabonu je  Amorino  slastičarna. 3 su lokacije u samom u gradu, posjetili smo dvije i u obje nas je dočekao red sladoledoljubaca. Ipak, mašinerija ljudi za pultom je uhodana pa se relativno brzo dolazi prvo do dijela za plaćanje, a zatim i dijela za biranje među desecima okusa svježe načinjenih od organskih sastojaka. Mala porcija unazadit će vas 3.5, srednja 4.5, a velika 5.5 eura međutim, ako nas pitate,  vrijedi svakog centa.

Pažnja: ponijeti kašice

Roditelji male djece, oprez: u Portugalu nema DM-a ili sličnih drogerijskih lanaca, niti kašica gospodina Hipp-a. Štoviše, naša potraga općenito za kašicama bila je uzaludna, ako ne ubrojimo tek slabi izbor Nestleovih kašica za bebe od 6 mjeseci. Saznali smo to tek na licu mjesta i da, to znači da za našeg desetomjesečnog sina nismo imali hranu do kraja puta, no srećom, malac ima i više nego zdrav apetit te voli isprobavati sve što jedemo i mi.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: